Nieuws

Babbels Nieuws

Bar Babbels sluit haar deuren

29 april 2019

KROMMENIE Ad de Lange stopt per 6 juli aanstaande met Bar Babbels. De stekker van het muziekcafé bij uitstek gaat er definitief eruit. Dat is natuurlijk nieuws dat in Krommenie en omstreken als een bom inslaat. Ad is bijna 67 jaar, maar nog steeds de dagen niet moe. Dat is het niet.

Het huidige pand op de Noorderhoofdstraat 48 is eigendom van aannemer J.P. Leguijt. Er zijn geïnteresseerden om de locatie voor minimaal tien jaar te huren. De hele gang van zaken is in goed overleg tussen De Lange en Leguijt afgehandeld. Eerder hielp Leguijt al na de brand met deze tijdelijke oplossing.

Ad stopt met pijn in zijn hart als café-eigenaar. ‘Ik ben wel een goede kroegbaas, maar een barkeeper ben ik eigenlijk niet. Daarvoor heb ik teveel een eigen mening.’ En die laat hij ook gelden. Maar de mensen zijn nog lang niet van hem af. Met de verschillende evenementen zoals Boulevaart, Koningsdag en Parkpop gaat hij gewoon door. Vanuit zijn bureau Babbels Events dat gevestigd zal gaan worden op het oude adres van Bar Babbels even verderop in de straat.

‘Op 15 en 16 juni vindt Babbels Live weer plaats, ditmaal in Assendelft op het Omwegterrein. En zolang als de gemeente voor een terrein zorgt, blijf ik dit Zaanse megamuziekfeest jaarlijks organiseren.’ Maar wat te doen met de duizenden foto’s die Ad heeft verzameld in de loop van, let wel, 53 jaar in de Zaanse horeca, waarvan 33 jaar als uitbater van Bar Babbels. De vele gesigneerde gitaren die hij kreeg van de artiesten die bij hem hebben opgetreden. Noem de grote namen maar op, Ad haalde ze naar zijn podia. Muziek was, is en zal altijd de lust van zijn leven zijn.

Bar Babbels is altijd een vaste waarde geweest. Tientallen, zo niet honderden relaties zijn hier ontstaan, vriendengroepen kwamen hier wekelijks samen. Op de zaterdagen stond het zwart voor de deur. ‘Ik heb in al die jaren wel een miljoen klantencontacten gehad. We hebben zo veel leuke dingen gedaan. Winter- en zomervakanties met gasten. Geen mooie zomer, dan maar zand in de zaak. Of balen hooi en schapen en kippen tijdens het boerenbal.’

Iets waar Ad elke maand na uitkeek is de jamsessie op de eerste zondag van de maand. Ad heeft door Bar Babbels, door zijn muziekliefde en zijn organisatietalent veel vrienden gemaakt, veel vreugde gebracht. Hij sponsorde voetbalelftallen, bedacht toernooien, ging met klanten naar The Stones, Bon Jovi, Rod Stewart, Bruce Springsteen. Noem maar op. Te veel om samen te vatten eigenlijk. Ad is trots op het feit dat hij het vak van café-eigenaar aanzien heeft gegeven, dat hij altijd goede contacten heeft gehad met buren en met organisaties. Burgemeesters en wethouders kwamen bij hem aan.

Wel vindt hij het op z’n zachtst gezegd jammer dat hij bij de huidige zaak nooit een paar tafeltjes buiten heeft mogen zetten, waar het bij de eerste Bar Babbels nooit tot problemen heeft geleid. ‘Die frustratie is wel medebepalend geweest. Het is in beide betekenissen mooi geweest.’

*Artikel uit de Krommenieër geschreven door Guus Bauer

Babbels

muziek

Van alle markten thuis

Babbels staat dan ook bekend om zijn gevarieerde muziek. Voor een lekkere gouwe ouwe of een lekker nederlandstalig nummer ben je aan het juiste adres. Maar ook rock en house worden veel gedraaid. Vandaar onze kreet: “The music makes the difference!!!”