Laat je vaccineren!

Vroeger lieten mensen zich iets gemakkelijker vaccineren. Je had natuurlijk toen ook al de antivaxers. Zij zaten vooral in de Biblebelt en waren tegen vaccinaties vanwege het geloof. Maar overwegend de grootste groep mensen liet zich gewoon vaccineren. Sinds corona, en het vaccinatieprogramma omtrent dat virus, is de opinie toch wel wat veranderd. Er zijn nu meer mensen die zich niet zomaar laten vaccineren. Veel mensen willen, voordat ze zich laten vaccineren, meer te weten komen over de vaccinatie. Mensen zijn doorgaans kritischer geworden. Daarom zal in dit artikel het belang van de DPT prik worden uitgelegd en ook wordt er aandacht besteed aan de vaccinatie tegen gele koorts.

DTP prik, wat is het?

De DTP prik beschermt je tegen verschillende infecties, namelijk difterie, tetanus en polio. In Nederland worden de meeste kinderen volledig gevaccineerd tegen deze drie infectieziekten. Dit zit namelijk in het rijksvaccinatieprogramma. Maar waar zijn ze nu eigenlijk tegen beschermd? Te beginnen met difterie; dit is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie scheidt een stofje uit dat weefsels kan aantasten. Je kunt daardoor koorts krijgen, benauwd worden of je zenuwstelsel kan worden aangetast.

Ten tweede worden kinderen door de vaccinatie beschermt tegen tetanus. Tetanus is beter bekend als kaakklem of wondkramp. Ook dit is een bacteriële ziekte en wordt veroorzaakt door vuil dat op straat ligt. De ziekte kan niet van mens op mens worden overgedragen. Tot slot polio; dit is in de volksmond vooral bekend als kinderverlamming. In Nederland komt dit nog nauwelijks voor. Polio kun je krijgen door een virus dat zich bevindt in kleine druppeltjes in de lucht. De ziekte is besmettelijk en je kunt het dus krijgen door eten of water dat besmet is binnen te krijgen. In Nederland is het risico op de drie ziekten erg laag, doordat de vaccinatie al een ruime tijd is opgenomen in het vaccinatieprogramma. Desondanks komt het in het buitenland nog wel altijd veel voor.

Gele koorts

Naast DTP is er ook een vaccinatie voor gele koorts. Gele koorts is een zeldzame, maar ernstige infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Het virus zit doorgaans op een mug die met name overdag steekt. Er bestaat geen medicijn voor gele koorts. Wel kunnen de symptomen worden bestreden. Toch overlijdt maar liefst de helft van de besmette personen aan dit virus. In Nederland is er al zo’n 10 jaar geen gele koorts meer. Toch bestaat het nog wel in het buitenland. Daarom is het van belang deze vaccinatie te nemen als je besluit naar Afrika of Zuid-Amerika te gaan.

Gerelateerd

Recent