Een tapijt of vloerkleed om je woonkamer sfeer te geven

Woonkamer tapijt is terug waar het hoort, in het hart van het huis. Het is niet alleen mooi om te zien, het is ook verleidelijk zacht en heeft in deze tijd van (toren)hoge energierekeningen ook nog eens isolerende eigenschappen. Het grootste voordeel van tapijt voor in de woonkamer is de ongelooflijke verscheidenheid aan decoratiemogelijkheden die het biedt, dankzij de grote hoeveelheid aan kleuren en texturen waaruit je kunt kiezen, en natuurlijk het gevoel van warmte onder de voeten.

De verschillende soorten tapijt die beschikbaar zijn, zorgen voor een totaal verschillende look en feel, van de zachtheid van een mooi satijnen tapijt tot een ruw schapenvacht grijs of schapenvacht bruin vloerkleed voor onder je salontafel en dat is wel zo fijn.

Vloerkleden

Een van de grootste fouten die mensen maken bij het inrichten van woonkamers is het gebruik van te kleine vloerkleden (ook wel een postzegelformaat genoemd). Er zijn vaak standaard maten die je vindt in de winkel, maar als de maten niet in je ruimte passen, kun je er altijd een op maat laten maken. Afhankelijk van het soort tapijt is het niet noodzakelijkerwijs veel duurder om op maat te gaan. Daarnaast is het in het geval van wél een hogere prijs ook een investering. Als je een tapijt hebt wat niet goed past krijg je er op den duur spijt van. Wat je ook beslist, houdt er rekening mee dat er aan alle kanten van het tapijt tussen de 4 en 8 cm vrije vloer moet zijn. Dit zorgt voor een optimaal effect. 

Tapijt

De woonkamer is van nature een ruimte met veel voetverkeer, daarom moet een tapijt duurzaam zijn. Om er zeker van te zijn dat het tapijt bestand is tegen de slijtage van je normale gezinsleven moet je op zoek gaan naar een materiaal van hoge kwaliteit dat een uitermate goede slijtage garantie biedt.

Wanneer je op zoek bent naar het beste tapijt, test dan de kwaliteit door het naar achteren te buigen. Als de rug zichtbaar is, zal het tapijt met lage dichtheid sneller kreuken. De duurzaamheid van een tapijt wordt gemeten in dichtheid, tuft twist, en oppervlaktegewicht. Kijk naar een hoog oppervlaktegewicht, een tuft twist van zes of meer, en een dichtheid van 2000 of hoger.

Neem daarnaast ook het onderhoud mee in je afwegingen. Je wil niet elke dag je tapijt hoeven schoonmaken. Eens in de zoveel maanden zou je ook je tapijt kunnen laten schoonmaken door een professioneel bedrijf, maar dit kost natuurlijk ook geld. 

 

Gerelateerd

Recent