Duurzaam werken? Begin met deze tips

Ondernemers komen binnen hun bedrijf steeds vaker voor een vraagstuk omtrent duurzaamheid te staan. De vraag naar groene bedrijven groeit namelijk met het jaar – zowel in Nederland als in andere landen. Wist je bijvoorbeeld dat potentiële klanten vandaag de dag eerder kiezen voor een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan dan voor een bedrijf dat dit niet heeft? Daarom is het zeker aan te raden om eens te kijken naar hoe groen jouw onderneming is. Met kleine stappen kun je al een stuk duurzamer ondernemen; denk alleen al eens aan het overstappen op groene zakelijke energie. In dit artikel lees je enkele tips omtrent duurzaam ondernemen.

Van grijze naar groene zakelijke energie 

Een van de meest eenvoudige stappen die je zelf kunt ondernemen is switchen van energieleverancier. Van alle bedrijven in Nederland beschikt een groot deel nog over een energiecontract voor grijze energie. Eerlijk is eerlijk: dat kan groener! Veel ondernemers hebben het idee dat groene stroom dure stroom is. Tegenwoordig is dat allang niet meer het geval. Juist omdat er de afgelopen jaren een groeiende vraag naar groene energie is, zijn er meer duurzame energiebedrijven bij gekomen. Meer concurrentie betekent onder andere een lagere energieprijs. Het grootste voordeel van groene stroom is dat het veel beter is voor het milieu. Dat komt vooral door hoe groene energie wordt opgewekt; bij dit proces komt veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. Het maakt hierbij niet uit of je zakelijke energie zzp neemt of een grootzakelijke verbruiker bent. Groene energie is er voor iedereen.

Je eigen groene stroom opwekken met zonnepanelen

Zie je het helemaal zitten met groene zakelijke energie en wil je liever nog een stapje verder daarin gaan? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen. De afgelopen jaren is het kopen van zonnepanelen in Nederland óók een stuk aantrekkelijker geworden. Met zonnepanelen voor je bedrijf wek je je eigen groene stroom op. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is de zon. Vervolgens profiteer je van gratis opgewekte energie die ook nog eens duurzaam is. Je moet er rekening mee houden dat je in het geval van zonnepanelen eerst een investering moet doen. Onthoud ook direct dat je die investering er binnen enkele jaren uit hebt. Daarna profiteer je van duurzame stroom die naast groen ook nog eens gratis is. Uiteindelijk is zo’n investering dus écht interessant te noemen voor je bedrijf op zowel duurzaam als financieel vlak. Wat hierbij prettig is, is dat de Nederlandse overheid bedrijven stimuleert om dit soort stappen te zetten. Daarom mag je gebruik maken van diverse regelingen en subsidies om de aankoop van zakelijke zonnepanelen waar te kunnen maken.

Stap over op tweedehands interieur en refurbished apparatuur

Natuurlijk is groene energie een goede basis, maar dit betekent niet dat je direct een duurzaam bedrijf bent. Daar horen nog meer veranderingen bij. Kijk bijvoorbeeld eens hoe goed je pand geïsoleerd is: gaat er veel warmte verloren of hoef je niet veel te stoken? Neem ook eens de aanwezige apparatuur onder de loep. De meeste ondernemers kiezen voor spiksplinternieuwe laptops, tablets en smartphones wanneer deze kapot gaan. Dat is zonde voor het milieu en voor je geld want je kunt ook heel voordelig voor refurbished apparatuur gaan. Dat zijn tweedehands apparaten die volledig zijn nagekeken en zijn opgelapt en dus nog prima een tweede of derde ronde mee kunnen gaan. Hier betaal je aanzienlijk minder geld voor, wat natuurlijk ook erg prettig is. Dat geldt ook voor de kantoormeubels die je koopt. Dit soort meubilair hoeft echt niet altijd volledig nieuw te zijn. Ga liever voor tweedehands kantoormeubilair dat er nog zo goed als nieuw uitziet. Daarmee help je het milieu een handje en bespaar je ook nog eens geld. De ideale combinatie dus.

Gerelateerd

Recent