Een diploma veilig en gezond werken behalen?

Werk je ook in een fabriek, of op een bedrijf, waarbij het belangrijk is om veilig en gezond te werken? Je bedient bijvoorbeeld vaak machines, of staat achter een lopende band. Je kunt dan een diploma vca basis behalen. Dit staat voor VGM Checklist Aannemers Basisveiligheid. Als je dit diploma op zak hebt kun je dus aantonen dat je genoeg kennis hebt omtrent gezond en veilig werken, en kun je deze kennis ook toepassen. Je weet als je de vca basis op zak hebt ook hoe je een gevaarlijke situatie op het werk herkent, en belangrijker nog: hoe je deze voorkomt. 

Voor welke beroepsgroepen is een vca basis bijvoorbeeld bestemd?

Voor kantoorpersoneel is een vca basis meestal niet nodig, aangezien je dan toch veilig achter een computer zit. Denk meer aan beroepen die risicovol zijn, zoals de techniek- of bouwbranche. Dus een vca basis is bijvoorbeeld geschikt voor een monteur, architect, ingenieur of elektricien. Allemaal beroepen waar je met zekere risico's te maken hebt die je moet kunnen herkennen. Alvorens je een vca basis diploma krijgt moet je natuurlijk een opleiding vca doen. Deze kun je op verschillende locaties in Nederland doen. Je krijgt dan een basisdagcursus en legt tevens een examen af, je kunt dit examen in verschillende talen afleggen. Leuk weetje: voordat je het examen doet, kun je je voorbereiden thuis middels vca e-learning.  De kosten hiervoor zijn 200 euro. Er zit dan ook koffie en een lunch bij in. Indien je niet slaagt kun je vaak een gratis herexamen doen.

Examen gedaan, en dan?

Het hangt natuurlijk af van het aantal punten dat je behaald hebt, of je slaagt. Als dat het geval is en je je vca basis diploma hebt weet je alles over veilig en gezond werken. En als je geslaagd bent komt dat in het Centraal Diploma Register te staan. Het duurt nog twee weken eer je je diploma ontvangt en tevens een vca pasje. Met het vca basis kun je dus veilig en verantwoord werken binnen bijvoorbeeld de bouwkunde, elektrotechniek, groenvoorziening. Een opleiding vca is dus onmisbaar voor deze beroepstakken. Je weet als je de vca basis hebt, hoe je om moet gaan met veiligheidsvoorschriften en gereedschappen. En ook weet je dankzij het diploma hoe je om moet gaan met steigers, ladders en bepaalde beschermingsmiddelen zoals veiligheidskleding. Een opleiding vca is dus echt onmisbaar voor vele beroepen.

Gerelateerd

Recent