Het klimaat verandert

Het klimaat is iets wat ons al jaren bezighoudt maar de laatste jaren staat het klimaat steeds meer in de belangstelling. In Nederland hebben we een gematigd zeeklimaat. Dit houdt in dat we milde winters, niet al te warme zomers en gedurende het hele jaar kans op neerslag hebben. Wat we de laatste jaren merken is dat het weer steeds extremer begint te worden. Als de uitstoot van broeikasgassen in hetzelfde tempo doorgaat, wordt het steeds warmer op aarde. Met grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Zo is de gemiddelde temperatuur van de aarde in de afgelopen 130 jaar met 1 graad gestegen. In Nederland met zelfs 1,7 graden. Zoals eerder genoemd krijgen we vaker last van extreem weer. Er komen meer stortregens, zwaardere stormen of juist lange drogere en hete perioden.  Nederland is extra kwetsbaar voor overstromingen omdat ons land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. En de aanleg van hogere dijken is heel kostbaar.

De winters worden milder en natter

De winters zijn ook aan verandering onderhevig. In de vorige eeuw was het normaal dat er iedere winter op natuurijs geschaatst kon worden. Ook de sneeuwpop stond ieder jaar in vele tuinen te pronken. De laatste Elfstedentocht dateert alweer uit 1997 en zicht op een volgende was er ook deze winter niet. In plaats daarvan krijgen we winters met veel wind en regen. De afgelopen winter was voor veel sneeuw en schaatsliefhebbers wel een positieve uitzondering. Sinds jaren lag er weer gedurende een langere periode een pak sneeuw en ijs in de sloten. Bij veel restaurants was het druk met het afhalen van chocomel en erwtensoep. Maar de nattere winters hebben niet alleen invloed op de mensen. Ook voor insecten is het veel aantrekkelijker om te gaan broeien op planten of in andere vochtige plekjes. Wolluis binnen op de planten en Emelten in je gazon of op buiten planten, daar wordt niemand vrolijk van natuurlijk… Daarom is goede biologische bestrijding erg belangrijk!

Ook de zomers veranderen

Ook in de zomers is het effect van het veranderende klimaat steeds meer merkbaar. De gemiddelde jaartemperatuur stijgt ,maar met name in de zomermaanden krijgen we steeds meer temperatuuruitschieters naar boven. Afgelopen zomer hadden we meerdere periodes met extreme temperaturen tot wel 40 graden. Daartegenover staat dat ook in de zomer de kans op forse regen en onweersbuien steeds meer toeneemt. Over het geheel genomen zullen er ook veel periodes zijn dat de droogte toeneemt. Een warmere aarde droogt ook sneller uit en dit heeft weer gevolgen voor de natuur. Vogels, insecten en andere dieren zullen lastiger aan hun voedsel kunnen komen. Ook zullen bloemen en planten steeds meer op ongebruikelijke tijden gaan bloeien.

Gerelateerd

Recent