Palmolie is de toekomst

Na alle vervelende berichten in de media over palmolie wordt het tijd voor een positieve blik op dit prachtige product. De productie van palmolie is namelijk één van de meest efficiënte productieprocessen die er zijn. Zoals in iedere situatie waar ontbossing en duurzaamheid ter sprake komen gaat het vanzelfsprekend niet om het product, maar om de wijze waarop producenten omgaan met de natuur. Niet de palmolie zorgt voor ontbossing, maar de organisatie die de oliepalm aanplant. Gelukkig telt een gewaarschuwd mens voor twee! In de Westerse wereld is uitstekend gereageerd op de vraag naar duurzame palmolie en dit heeft een enorm effect gehad op de productie van palmolie. Wereldwijd wordt de zoekterm 'what is palm oil' steeds ingetikt bij zoekmachines zoals Google, Bing of Ecosia. Dat is prachtig nieuws, want het betekent dat de mensheid steeds meer begaan is met de natuur en het voortbestaan van onze prachtige planeet.

Duurzame palmolie

Ook de palmolie industrie heeft niet stil gezeten. Van ontbossing is geen sprake meer. Palmolie plantages die worden aangelegd gebruiken hiervoor bestaande landbouwgrond. De opbrengst per hectare oliepalmen is aanzienlijk hoger dan de opbrengst per hectare van bijvoorbeeld zonnebloem- of olijfolie. Wat betekent dit? Het betekent dat palmolie tegenwoordig zelfs méér duurzaam en milieuvriendelijk is dan ieder alternatief. Ook heeft de industrie gezorgd voor een kwaliteitslabel. Op ieder product dat is gemaakt met duurzame palmolie is dus te lezen dat gebruik werd gemaakt van de milieuvriendelijke soort. Maar liefst 90% van de momenteel gebruikte palmolie is planeet- en mensvriendelijk. Geen ontbossing meer, maar ook geen uitbuiting van boeren of kinderarbeid.

Eerlijke productie

De palmolie industrie is wakkerder dan ooit. Er wordt gekozen voor een keurige behandeling van werknemers en onafhankelijke boeren in het productieproces. De werkers krijgen een eerlijk loon of een uitstekende prijs voor hun arbeid. En die arbeid wordt uitsluitend gedaan door volwassenen, niet meer door kinderen. Juist door de palmolie industrie te steunen krijgen kinderen dus een grotere kans op kind zijn. Spelen, naar school gaan en gelukkig zijn. met die kennis in je achterhoofd smaakt je pindakaas met palmolie een stuk lekkerder op je boterham, nietwaar?

What is palm oil?

Die vraag wordt steeds leuker om te beantwoorden. Palmolie is een duurzaam, milieuvriendelijk product dat gebruikt wordt voor de productie van koekjes, zeep, pindakaas, shampoo, babyvoeding, cosmetica, biodiesel, hazelnootpasta, cornflakes en nog heel veel meer. Dat betekent nu niet meteen dat alle hierboven genoemde producten duurzaam en planeet vriendelijk zijn. Maar het betekent wel dat die producten een milieuvriendelijk, eerlijk alternatief hebben. En jij als consument dus ook. Kijk op het label van de producten die je koopt en kies voor de toekomst. Want de planeet is van ons allemaal!

Gerelateerd

Recent