Kaas in al haar glorie

Kaas is een populair zuivelproduct. Het bevat vet en eiwitten van melk, typisch de melk van schapen, vee, buffel of geit. De benaming kaas komt uit de Latijnse Caseus wat “Shell of Cheese” betekent, en het is afgeleid van het Griekse woord Koulakos dat schaaldieren betekent. Tegenwoordig is kaas er is allerlei soorten en maten van een combinatie van verschillende melk gebonden kazen, zoals: Mozzarella, Cheddar, Gouda, Feta, Monterey Jack, Blauw kaas, Parmezaanse, Gruyère, Mysost en nog veel meer. Er is voor iedereen, kaasliefhebber of niet, wel iets te vinden dat hij of zij lekker vindt!

Kaassoorten

De melk die wordt gebruikt om kaas te maken, is in de meeste gevallen van koeienmelk, hoewel geitenkaas ook prachtige lekkernijen maakt. Er zijn twee soorten kaas maken methoden; De eerste vorm kaas wordt gecreëerd door melk, vet, suiker, gist en bacteriën te combineren. Aan de andere kant is melkkaas gemaakt met vet, zout, wei, water, melkvet, suiker en bacteriën, smaakstoffen en kleuren. Er zijn ontelbaar verschillende manieren van kaas maken. Elke kaasmaker heeft een eigen proces waardoor er weer een nieuwe kaassoort ontstaat. Op éen van de eilanden in het noorden van Nederland wordt bijvoorbeeld zeewierkaas gemaakt, maar ook honingkaas. In Zwitserland zullen ze dit een zeer bijzondere smaak vinden, want daar heerst bijvoorbeeld de Gruyère smaak meer. Zo heeft elke streek een bijzondere smaakvariant op het concept kaas. Een leuke manier om alle soorten kaas van een streek te proberen is door kaas te kopen in de vorm van een Kaaspakket.

Kaasfabriek

Een van de eerste kaasfabrieken werd geopend in de 18e eeuw in Gruyère, Zwitserland. Deze melkfabrieken zijn ontworpen om gepasteuriseerde melk te maken voor de productie. Het proces van pasteurisatie omvat het verwarmen van de wrongel naar ten minste een bepaalde temperatuur om eventuele bacteriën en schimmels te doden, en dan worden ze in een mal ingesteld om wrongel te vormen. Met de hoge temperatuur kunnen de ingrediënten coaguleren, resulterend in een witte, dikke pasta. De kaasfabrieken omvatten ook een uithardingsruimte om het kaasvormingsproces te voltooien. De verwerking van kaas omvat verschillende stappen, zoals ontkieming, rijping en opslag van rauwe melk. Voordat er iets anders aan wordt toegevoegd, wordt de temperatuur gecontroleerd, de wrongel worden krachtig geschud en wordt het rennet toegevoegd. Vervolgens wordt de melk gefilterd om alle sporen van resterende bacteriën te verwijderen en wordt vervolgens door een kaasmolen gepompt om het om te zetten in wrongel. Dit hele proces wordt een aantal keren herhaald totdat de gewenste kaasdikte wordt bereikt. kaas kopen in de winkel heeft een heel voortraject!

Gerelateerd

Recent