Klic App

Sinds 1 oktober 2008 is het in Nederland verplicht om bij elke mechanische grondroering een Klic melding te doen. Dit staat genoteerd in de zogeheten WIBON-wet, oftewel de grondroerdersregeling. Als u dit niet aanvraagt, is het niet toegestaan om machinaal te gaan graven. In dit blog leggen we uit over het gebruik van de Klic App, die zeer noodzakelijk is voor het bewijs van toestemming. Een uitgeprinte versie of een digitale PDF is namelijk niet meer geldig.

Aanvraag

Een aanvraag is gelukkig zeer eenvoudig en snel geregeld. Hiervoor zijn twee opties: particulier en zakelijk. Op het handige kaartje kan je exact invullen waar je gaat graven, door het adres of de coördinaten in te vullen. De grootte van het gebied kan je later nog aanpassen. Zo kan je op de meter nauwkeurig het gebied bepalen waarvoor u een aanvraag nodig hebt.

Bij stap twee vult u in wanneer de werkzaamheden beginnen, hoelang ze duren en wanneer ze afgelopen zijn. Ook vult u de werkzaamheden in. Zijn het sloopwerkzaamheden, is het bestratingswerk, allerlei verschillende categorieën die bepalend kunnen zijn.

Bij de laatste stap vult u de gegevens in. Dit is voor bedrijven iets uitgebreider dan voor particulieren. Bedrijven moeten hun bedrijfsnaam en sector invullen voor een Klic-aanvraag. Hierna dient u alleen nog de kosten te betalen. De kosten bedragen €36 exclusief BTW. Dit komt neer op een bedrag van €43,56 inclusief BTW.

Na de aanvraag

Zo’n 95% van alle Klic melding aanvragen wordt netjes binnen één werkdag geleverd. Dit hangt vooral af van de aanwezigheid van eventuele kabels en leidingen. Soms komt u hier bij in de buurt en dient er een aanlevering van informatie gedaan te worden om te voorkomen dat u kabels en/of leidingen beschadigd. Als u de aanvraag heeft ontvangen is deze Klic-melding 20 werkdagen geldig. Deze melding ontvangt u via SMS of mail, waarin zich een link bevindt voor het digitale bewijs. Als u buiten deze periode van 20 dagen treedt, dient u een nieuwe aanvraag te doen.

Voordelen Klic App

Het grootste voordeel aan de Klic App is het gemak. Niet langer is het nodig om elke keer in te loggen. Log één keer in en de app zal blijven werken. Als het nodig is om bewijs te laten zien voor uw graafwerk, kan dit gemakkelijk met de viewer in de Klic App.

Zorg er voor dat u goed voorbereid bent wanneer je met machines in de grond moet. Zo voorkomt u gedoe met de gemeente en zal je geen leidingen of kabels beschadigen. Veel succes met het graafwerk!

Gerelateerd

Recent