Het rouwproces wat zachter maken

Het is nooit makkelijk wanneer er iemand overlijdt. Het maakt niet uit of het gaat om een plotselinge dood of een overlijden wat al langer te verwachten staat. Rouwen ziet er bij ieder mens anders uit, wat het moeilijk kan maken om te weten wat het ‘goede’ is om te doen. Om het rouwproces makkelijker te laten verlopen, zijn hier vier tips die gevolgd zouden kunnen worden. Zo blijft iemand niet vast zitten in het verdriet.

Tip 1: Praat erover

Vanaf jongs af aan horen we al dat wanneer er iets aan de hand is, het beste om te doen is om erover te praten. Het delen van gedachten en gevoelens is altijd aan te bevelen. Zeker bij ervaringen en gebeurtenissen die wat zwaarder wegen, is het belangrijk om erover te praten met mensen. Niet iedereen vind het even makkelijk om over deze zaken te praten. Voor deze mensen kan er gebruik worden gemaakt van schrijven. Het schrijven van brieven kan dezelfde opluchting bieden en is vaak makkelijker te doen dan vertellen. De brieven hoeven niet eens gedeeld te worden met mensen. Vaak is het opschrijven van gedachtes en gevoelens genoeg. Zo blijven deze niet rondspoken in het hoofd na een overlijden.

Tip 2: Houd structuur in de dag

Na een overlijden, zeker de eerste paar dagen of weken, is het belangrijk om een beetje bezig te blijven. Niet om constant dingen te doen en geen moment meer hebben om het overlijden te laten inzinken. Wel druk genoeg om niet de hele dag met eigen gedachtes en gevoelens te zitten. Voor sommige menen zou dit juist wél het ding zijn om te doen, maar over het algemeen is het niet fijn om zoveel tijd te hebben. Houd structuur in de dag door te letten op het eten van drie maaltijden in de dag, een moment te nemen om te douchen en omkleden in de ochtend. Structuur zorgt er vaak voor dat iemand zich meer bezighoudt met rouwen zonder er vast in te blijven zitten.  

Tip 3: Hulp

Hulp kan vanuit alle hoeken komen. Denk aan meer persoonlijke hulp, maar ook aan hulp zoals woningontruiming. Bij een begrafenis kan een begrafenisondernemer helpen, zodat het minder werk zal zijn en er meer tijd is voor rust. Voor het ontruimen van een woning kan een bedrijf zoals ontruiming de Zwart gebruikt worden. Externe hulp zoals dit helpt om meer ruimte te creëren om het rouwproces te doorlopen zonder afgeleid te raken door zaken zoals ontruimingen.

Tip 4: Voel wat je voelt

De laatste, en belangrijkste tip, is voelen wat het gevoeld wordt. Het mag! Voelt iemand zich verdrietig? Dat is goed. Voelt iemand zich boos? Dat is goed. Voelt iemand zich misleidt, achtergelaten of opgelucht? Alles is goed. Het is niet goed om gevoelens weg te duwen en niemand heeft tijd om zich schuldig te voelen om alle andere gevoelens. Het rouwproces wordt makkelijker gemaakt wanneer het proces zelf geaccepteerd wordt. Het maakt niet uit hoe lang het duurt en hoe het voelt, uiteindelijk zal iedereen tot acceptatie komen. Het voelt alleen wat anders aan bij andere mensen.

Vorig artikelKlic App
Volgend artikelZo maak je de verhuizing draaglijk

Gerelateerd

Recent