Met Trespa werken? Zo doe je dat op de juiste manier!  

In de bouw kunnen er een aantal materialen worden gekozen als het gaat om het bekleden en afwerken van de buitengevel van een gebouw. Een soort materiaal dat steeds populairder wordt is Trespa. Trespa valt onder de categorie kunststof maar is wel gemaakt van hout. Toch zal dit materiaal niet rotten en kan je het ook prima verven. Benieuwd je het beste kunt werken met dit materiaal? We hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Wat is Trespa?

Zoals we net al zeiden valt Trespa als materiaalsoort onder kunststof maar de Trespa plaat is eigenlijk gemaakt van hout, of van houtvezel. Hoe dit zit? Deze materiaalsoort is opgebouwd uit verschillende lagen. Een groot deel van al deze lagen zijn opgebouwd met verschillende natuurlijke materiaalsoorten zoals de houtvezels. De houtvezels zijn samengeperst wat een krachtige laag geeft. Door dit soort lagen op elkaar te stapelen heb je een ontzettend sterke plaat maar doordat het van hout is, is het toch fijn om mee te werken. Toch heeft hout wel het nadeel dat het niet goed bestand is tegen weersinvloeden zoals regen. Kunststof daarentegen heeft helemaal niks van regen en wordt daarom ook gebruikt als laatste laag. Het dient eigenlijk als coat laag. Doordat de Trespa plaat op deze manier is samengesteld heeft het eigenlijk de voordelen van beide materialen.

Hoe werk je met Trespa?

In principe gebruik je Trespa net zoals ieder ander materiaalsoort. Je kan het eventueel op maat (laten) snijden en je kan het ook verven als je dat zou willen. In principe is een Trespa vaak wel al voorzien van een kleur maar als je deze kleur niet mooi vindt of je hebt voor een neutrale plaat gekozen, dan kan een nieuwe kleur natuurlijk best leuk zijn. Je begint dan altijd met het schoonmaken van de plaat. Gebruik een stoffer om het geheel stofvrij te maken en ook de plaat vetvrij maken zorgt ervoor dat je er makkelijker mee kan werken. Is de plaat eenmaal vuil- en vetvrij? Dan kun je het beste de plaat nog een klein beetje opschuren met een korrel P280. Op deze manier creëer je een goede basislaag waar de verf zeker goed op pakt. Daarna uiteraard nog even een keer de boel schoonmaken en daarna kan je in principe beginnen. Voor lastige oppervlaktes is het raadzaam om een primer te gebruiken maar dit hoeft zeker niet altijd. Of de primer nodig is kan je het beste zelf bepalen. Zit de verf er eenmaal op? Dan lak je de plaat tenslotte nog af. Op deze manier geef je de plaat en nieuwe coat en zul je blijven genieten van een optimaal resultaat.

Gerelateerd

Recent