Voor elk doel een andere lens op je camera

Professionele foto’s nemen wordt een stuk makkelijker wanneer je de juiste lens voor je camera koopt. Dat is simpel gezegd, maar een stuk lastiger om te doen. Multifunctionele camera lenzen bestaan helaas nog niet, daarvoor is een camera lens gewoon te complex. Je zult dus voor elk soort foto de juiste bijpassende lens moeten kiezen. Maar welke lens gebruik je nu precies voor welk soort foto?

 

Foto’s van gebouwen, landschappen en je interieur

Wanneer je professionele interieur- of architectuurfoto’s wilt nemen, dan is een groothoeklens onmisbaar. Dat geldt ook voor mensen die foto’s van landschappen nemen. Door de extra omvang van de lens, is het mogelijk om alle lijnen goed op de foto zichtbaar te krijgen zoals ze je ze ook daadwerkelijk ziet. Dit, omdat er een aparte functie bestaat waarmee je scheve lijnen kunt corrigeren. Het voordeel van een groothoeklens is dat je volledige controle hebt over de instellingen van de lens.  Bij een groothoeklens voor landschappen kun je zelfs gebruik maken van bepaalde filters, bijvoorbeeld om contrasten extra te benadrukken.

 

Minuscule objecten fotograferen

Mieren of andere insecten, een speldenknop of een laptopschroefje schitterend op de foto zetten kan met een macrolens. Bij een macrolens kun je kleine objecten zo uitvergroten dat ze in het geheel op de foto kunnen. Dat komt er vervolgens ook haarscherp uit et zien, wat doorgaans het doel is bij dergelijke foto’s.

 

Snelle foto’s maken met een zoomlens

Wil je schitterende foto’s van spontane momenten kunnen maken tijdens je wereldreis, dan is een zoomlens onmisbaar. Kenmerkend van zulke objectieven is dat je er eigenlijk weinig aan hoeft in te stellen op het moment dat je de fotocamera gebruikt. De lens staat ingesteld en zoomt automatisch in op de juiste scherpte en afstand. Door de zoomlens wordt ook automatisch de lichtinval geregeld, wat de lens dus onder verschillende omstandigheden ideaal maakt. 

 

Sport- en natuurfoto’s

Wil je een sportmoment vastleggen, dan zul je doorgaans niet de mogelijkheid hebben om dichtbij de sporter te komen. Je zult dan van flinke afstand toch een scherpe foto kunnen nemen door gebruik te maken van een telelens. Ook bij het fotograferen van dieren, waarbij je vaak afstand moet houden om de dieren niet af te schrikken, is een telelens ideaal.

Voor elk doel is er wel een lens te koop. Bepaal eerst wat voor soort foto’s je het liefst of het meest maakt en schaf daar de juiste lens voor aan. Je zult zien dat er een compleet nieuwe wereld voor je open gaat.

 

Gerelateerd

Recent