Zo houd je jouw gazon vrij van ongedierte

Trotse eigenaren van een schitterend gazon zullen er het hele jaar door voor moeten zorgen dat hun tuin goed onderhouden wordt. In de wintermaanden zullen ze wat minder intensief de tuin hoeven te verzorgen, terwijl men in het voorjaar en de zomer juist wat meer aandacht zal moeten schenken aan het tuinonderhoud. Een van de belangrijkste dingen die men daarbij doet, is ervoor zorgen dat de tuin vrij blijft van allerlei soorten ongedierte.

 

Gele plekken op het grasveld

Een van de meest vervelende soorten ongedierte waar tuineigenaren mee te maken kunnen krijgen, zijn de engerlingen. Dit zijn larven van kevers en ondanks dat ze nauwelijks te zien zijn, kunnen ze van je tuin een waar slagveld maken. Engerlingen voeden zich met de wortels van het gras waaruit je gazon bestaat. Hierdoor komt het gras los van de grond te leggen. Het gevolg is niet alleen dat er losse stukken gras her en der door je tuin heen verspreid liggen, maar ook dat er gele plekken in je gazon ontstaan. Dit komt doordat het gras water meer uit de grond kan opnemen en langzaam afsterft. De zon zorgt ervoor dat de gele kleur ontstaat. Engerlingen komen het vaakst voor in het voorjaar en de zomer en het is dus belangrijk dat je met name in die periode regelmatig het gazon controleert op gele plekken of loszittend gras. 

 

Hoe kun je engerlingen het best bestrijden?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je tuin vrij blijft van ongedierte, zoals engerlingen. Een goede manier is om kalk toe te voegen aan het gazon. Door het toevoegen van kalk zorg je ervoor dat de grond minder snel verzuurt en gras zich dus veel steviger kan hechten. Dit zal de engerlingen niet tegenhouden, maar de overlevingskansen van het gras wel vergroten. Merk je dat er engerlingen in je tuin zitten, dan zul je immers gelijk maatregelen nemen. Wie er op tijd bij is, heeft dan grote kans dat het gazon zich snel kan herstellen. Een kalk gazon loopt daarnaast minder kans om door allerlei ongedierte aangetast te worden. Dit, doordat de zuurgraad wordt verhoogd, wat een afstotende werking heeft op ongedierte. Het bestrijden van engerlingen kun je het beste doet door gebruik te maken van aaltjes. Deze voeg je toe aan water waarmee je het gazon besproeit. De aaltjes dringen de engerlingen binnen en eten deze van binnen op. Dit is niet alleen een zeer effectieve methode om engerlingen uit je tuin te verwijderen, maar ook nog een zeer milieuvriendelijk.

 

Gerelateerd

Recent