Je bedrijf vergroenen doe je met deze handige tips

Een van de onderwerpen die de laatste jaren alsmaar belangrijker is geworden, is duurzaamheid. Menig Nederlander is op dagelijkse basis bezig met duurzaam leven en werken. Ben je een (zelfstandig) ondernemer en wil je je onderneming groener maken? Dat kun je op verschillende manieren doen, waaronder de overstap maken naar groene zakelijke energie. In dit artikel lees je er meer over én geven we je een paar andere eenvoudige tips hoe je je bedrijf op andere vlakken kunt vergroenen. Let's go!

Stap over op groene stroom voor je onderneming

Een van de meest gemakkelijke stappen die je kunt zetten in het kader van duurzaamheid is de overstap op groene zakelijke energie. De laatste jaren zijn er steeds meer energiebedrijven bijgekomen die groene stroom leveren. Dat is ontzettend fijn, want groene energie kent veel voordelen. Zo is deze vorm van stroom veel milieubewuster dan grijze energie. Dat ligt vooral aan de wijze waarop beide soorten energie worden opgewekt. Bij de productie van grijze stroom komt bijvoorbeeld erg veel CO2 vrij. CO2 is zoals je misschien wel weet een schadelijk gas dat er onder andere voor zorgt dat er een gat in de ozonlaag ontstaat. Bij de productie van groene energie komt gelukkig veel minder van dit gas vrij. Wat daarnaast goed is om te weten, is dat groene stroom gemaakt wordt uit natuurlijke bronnen zoals de zon, de wind en de zee. Grijze energie wordt daarentegen geproduceerd uit fossiele bronnen; denk aan aardolie en steenkool. Natuurlijke bronnen blijven voor altijd bestaan; fossiele bronnen helaas niet. Daarom is de keuze voor groene zakelijke energie een slimme keuze voor de aarde en voor jezelf.

Schaf zonnepanelen aan voor je bedrijf

Wat betreft groene energie kun je ook nog net een stapje verder gaan. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je eigen groene stroom op te wekken met behulp van zakelijke zonnepanelen? Dat is niet alleen prettig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je investering in zonnepanelen is er namelijk gemiddeld binnen acht tot tien jaar uit; afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt. Daarna maak je nog tien tot vijftien jaar gebruik van gratis zonne-energie die ook nog eens duurzaam is. Dat betekent dus dat je nooit meer aan de slag hoeft te gaan met mkb energie vergelijken voor een interessante energiedeal, omdat je op deze manier heel voordelig uit bent. Zo zijn zonnepanelen dus niet alleen aantrekkelijk om een steentje bij te dragen aan het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wanneer je in je achterhoofd houdt dat de energieprijzen de laatste tijd alleen maar in de lift zitten, zijn zonnepanelen dus helemaal een goede keuze.

Koop refurbished apparatuur in plaats van nieuw

Natuurlijk gaat duurzaamheid verder dan alleen de overstap op groene stroom of zakelijke zonnepanelen. Je kunt nog veel meer stappen ondernemen om duurzaam of duurzamer te ondernemen. Wist je bijvoorbeeld dat refurbished apparatuur, zoals refurbished laptops en smartphones, een heel goed alternatief is voor nieuwe apparaten? Refurbished apparaten zijn elektronische apparaten die al eens gebruikt zijn, maar volledig zijn nagekeken en opgelapt. Deze tweedehands items gaan vrijwel als nieuw weer over de toonbank, maar dan voor een lagere prijs dan de nieuwprijs. Wanneer je dergelijke apparaten aanschaft, zorg je ervoor dat de vraag naar nieuwe items minder groot wordt. Dat betekent op de langere termijn dat de wereldwijde afvalberg minder groot wordt. Hergebruiken is altijd beter voor het milieu dan iedere keer volledig nieuwe apparaten aanschaffen. Vergeet niet dat je ook nog eens minder geld kwijt bent aan dit soort tweedehands apparatuur en je hebt de ideale combinatie voor je bedrijf.

Gerelateerd

Recent