Let op de kinderoogjes van je kind!

Kinderen kunnen verschillende oogproblemen ontwikkelen in hun jonge jaren. Het is daarom belangrijk dat je goed je kind in de gaten houdt. Het is namelijk belangrijk dat oogproblemen vroegtijdig worden behandeld, voordat ze erger worden. In deze blog leg ik jullie uit wat de meest voorkomende oogproblemen zijn bij kinderen, waar je op moet letten en hoe deze problemen behandeld/verholpen kunnen worden. Heb jij dus een kind en wil je graag oplettend kunnen zijn met betrekking tot oogproblemen? Lees dan nu hieronder verder! 

Bijziendheid 

Het eerste en meest voorkomende oogprobleem bij kinderen is bijziendheid. Dit heeft onder andere te maken doordat men tegenwoordig zoveel op schermen kijkt. Het is aangetoond dat er steeds meer kinderen geboren worden met ernstige bijziendheid. Bijziendheid bij kinderen kun je herkennen door verschillende dingen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld als je kind vlak voor de televisie gaat zitten, als hij of zij boekjes en/of speelgoed heel dichtbij zijn/haar gezicht houdt, knijpen met zijn of haar ogen, scheel kijken of klagen over hoofdpijn, prikkende of vermoeide ogen. En als ze wat ouder zijn is het natuurlijk wat makkelijker te herkennen doordat je kind aangeeft dat hij/zij het schoolbord niet meer kan lezen. Gelukkig valt bijziendheid ook op te lossen met een bril! Bij Charlie Temple hebben ze hele goede kinderbrillen die je op elke sterkte kunt laten maken. En ook nog leuke brillen, zodat je kind zich niet zal schamen voor zijn of haar brilletje! 

Een lui oog 

Wat ook vaak voorkomt bij kinderen is een lui oog. Een lui oog betekent eigenlijk dat een van de twee ogen een beetje achter blijft in de ontwikkeling. Veel kinderen hebben dit, maar komen hier ook weer makkelijk vanaf gelukkig! Je kunt dit herkennen bij een kind omdat een kind met een lui oog vaak zijn of haar ogen zal dichtknijpen. Ook kun je in een verder stadium zien dat ze eigenlijk maar met een oog kijken en dat het andere oog een beetje hangt. Tot slot kan het nog zijn dat je kind niet zo goed diepte ziet of een beetje gaat loensen. Als je het idee hebt dat je kind een lui oog heeft, is het belangrijk om naar de oogarts te gaan. Deze kan het definitief vaststellen en laten weten hoe nu verder. Vaak wordt het goede oog afgeplakt met pleisters zodat het luie oog geen kans meer heeft om ‘lui’ te zijn. Zo simpel is de oplossing! 

Scheel kijken 

Tot slot zijn er ook heel veel kindjes die een afwijking hebben aan hun oogspieren waardoor ze scheel kijken. Dit is een wat lastigere oogafwijking om te verhelpen, maar nog steeds niet onmogelijk. Tot een jaar of vijf kan het scheel kijken, ook wel ‘strabisme’ genoemd in vaktermen, nog vanzelf over gaan. Ook kan het soms verholpen worden met een brilletje of afdekpleisters als het strabisme zich nog in een vroeg stadium bevindt. Mocht dit ook niet (meer) werken, dan is een operatie van de oogspier altijd mogelijk. Alleen dit zal voor kinderen natuurlijk wel iets enger en spannender zijn dan pleisters of druppeltjes!

Gerelateerd

Recent