Verhuizen naar het buitenland: vijf dingen die je moet regelen voor vertrek

Ben je ons koude kikkerlandje zat en heb je een droomhuis gevonden in het zuiden van Spanje? Of moet je voor je studie of werk naar het buitenland? Wanneer je gaat emigreren, moet je een hoop dingen regelen. Sirelo biedt een uitgebreide checklist aan met álle belangrijke zaken waaraan je moet denken. In deze blog lees je over 5 zaken die je sowieso moet regelen voor vertrek.

1. Regel op tijd een visum

Voor sommige landen heb je een visum nodig. Het aanvraagproces voor een visum kan lang duren, dus wacht daar niet te lang mee. Verhuis je naar een land dat lid is van de Europese Unie? Dan heb je geen visum nodig. Ook voor het Caribisch deel van Nederland heb je géén visum nodig.

2. Check je financiën

Krijg je een uitkering van de Nederlandse overheid, zoals een AOW-uitkering, een WW-uitkering of een Wajong? Controleer dan of je hier nog recht op hebt wanneer je niet meer in Nederland woont. Controleer ook hoe het zit met toeslagen, zoals de kinderopvangtoeslag. Je pensioen kan je over het algemeen gewoon meenemen naar het buitenland. Ook een eventuele studieschuld neem je, helaas, mee wanneer je verhuist.

3. Regel een zorgverzekering

Wanneer je langer dan drie maanden in het buitenland woont, moet je daarvoor meestal een zorgverzekering afsluiten die geldig is in het betreffende land. Zorg dat je dit op tijd regelt, want je zorgkosten kunnen enorm oplopen wanneer ze niet worden vergoed in het buitenland!

4. Zet je Nederlandse papieren om

Ook in het buitenland heb je soms officiële Nederlandse documenten nodig. Voorbeelden zijn een geboorteakte, een gezondheidsverklaring of een diploma. Om te bewijzen dat het document echt is, moet je deze vaak laten legaliseren.

Check ook even of je rijbewijs geldig is in het betreffende land. Het kan dat je je rijbewijs moet omzetten of dat je zelfs opnieuw een rijexamen moet afleggen! Let op: verhuis je voor langere tijd naar het buitenland en wil je ook je huidige auto meenemen? Dan moet je die in het nieuwe land inschrijven. Het kan bovendien dat je daarvoor ook inschrijfbelasting moet betalen. Zoek dit goed uit, want als je dit niet goed regelt kan dit je een hoge boete opleveren.

5. Vraag een DIGID aan

Heb je nog geen DIGID? Vraag deze dan zeker aan voordat je naar het buitenland verhuist. Wanneer je emigreert, moet je namelijk vaak nog steeds veel dingen regelen met de Nederlandse overheid. Met een DIGID regel je die zaken eenvoudig online.

Maak je hoe dan ook geen zorgen, Sirelo staat voor je klaar en helpt je met de verhuizing! Zodat jij rustig van je nieuwe avontuur kan genieten! 

Gerelateerd

Recent