Zakelijk krediet versus zakelijke lening, hoe zit dat?

Wanneer je een bedrijf gaat beginnen zal je al snel tegen het financiële plaatje aanlopen. Zonder investering kom je namelijk niet ver. Je hebt geld nodig om je bedrijf op te zetten en de eerste maanden door te komen. Er zijn verschillende manieren om aan je financiële middelen te komen. Zo kan je bijvoorbeeld eigen geld gebruiken of zorgen voor investeerders. Ook kun je een crowdfunding opzetten of geld lenen bij de bank. In dit laatste geval wordt er dan ook wel gesproken van een zakelijke lening. Een zakelijke lening moeten we echter niet verwarren met een zakelijk krediet al worden deze twee in de praktijk nog wel eens door elkaar gehaald. Om die verwarring voor eens en altijd de wereld uit te helpen leggen we je hier dan ook graag nog een keer uit wat nu precies het verschil is tussen zakelijk krediet en een zakelijke lening.

Wat is wat?

De woorden zakelijk krediet en zakelijk lening lijken behoorlijk op elkaar en in de praktijk is dat niet minder. De twee lijken inderdaad erg op elkaar maar zijn zeker niet hetzelfde. Wanneer men praat over een zakelijk krediet wordt ook wel gerefereerd naar een geldbedrag dat voor je klaarstaat bij de bank. Dit geldbedrag is voor jou gereserveerd. Je kan dit geld opnemen wanneer je het nodig hebt en je kan ook bepalen hoeveel je op dat moment wilt opnemen totdat je vaste afgesproken limiet is bereikt. Over het geld betaal je uiteraard rente maar je betaalt alleen rente over het geld dat je hebt opgenomen. Als het gaat om aflossen is het eigenlijk zo dat je iedere maand een gedeelte aflost. Tot je weer geld nodig hebt, dan kan je het geld weer opnemen. In tegenstelling tot bij zakelijke kredieten wordt er bij een zakelijke lening in één keer een geldbedrag op je rekening gestort. Dit geld is helemaal van jou en kan je gebruiken wanneer je wilt. Over het gehele geldbedrag betaal je rente. De lening plus rente wordt maandelijks in gelijke termijnen terugbetaald. Je kunt dit geld niet weer opnieuw opnemen. Wanneer je het eenmaal hebt gebruikt is het op. Met de lening verstrekker wordt er vooraf een rentepercentage afgesproken waar beide partijen mee akkoord gaan. 

Waarvoor kan je het gebruiken?

Zakelijke kredieten worden met name gebruikt als er niet voldoende geld in de kas zit om lopende rekeningen mee te betalen. Dit kunnen bijvoorbeeld rekeningen aan de leverancier zijn maar ook het aanvullen van de voorraad en het onderhouden van machines. Dit geld wordt dus voornamelijk gebruikt voor kleinere uitgaven die periodiek terugkomen. Het geld wat vrijkomt bij een zakelijke lening wordt voorname gebruikt voor grotere uitgave die eenmalig plaatsvinden. Met andere woorden een langlopende investering. Denk hierbij aan het kopen van nieuwe bedrijfsmiddelen zoals een auto of machine of het bouwen van een website. Voor welke van de twee je kiest hangt dus af van datgene waarvoor je het geld wilt gebruiken

Gerelateerd

Recent