Liever geen zonnepanelen? Dan zijn zonnedakpannen misschien de oplossing!

Anno 2021 stappen steeds meer huishoudens over op zonne-energie. Niet zo gek natuurlijk ook als je bedenkt dat je hiermee behoorlijk wat geld mee kan besparen. De zonnepanelen op zich zijn natuurlijk wel een kleine investering maar in de loop der jaren betaalt deze investering zichzelf wel uit. De berekenen is dat het ongeveer 10 jaar duurt totdat de zonnepanelen zichzelf hebben terugbetaald maar van de zonnepanelen en bijkomende voordelen geniet je natuurlijk veel langer. Maar wat nou als je liever geen zonnepanelen op je dak hebt?

Zonnepanelen versus zonnedakpannen

Zonnepanelen brengen behoorlijk wat voordelen met zich mee maar sommige mensen zijn toch iets minder enthousiast over deze objecten. Het neemt ten eerste een behoorlijk deel van je dak in beslag waardoor het niet altijd even mooi oogt. Daarnaast kunnen zonnepanelen ook niet zomaar op ieder dak worden geplaatst. Je dak moet voldoen aan een aantal standaardeisen. Dus is dan je alternatief als je liever geen zonnepanelen op je dak hebt of als ze er simpelweg gewoon niet op kunnen? Dan kan je altijd nog kiezen voor zonnedakpannen. Zonnedakpannen zijn, zoals de naam misschien al doet vernoemen, dakpannen waar een zonnepaneelsysteem in verwerkt zit. De zonnecel op de dakpan werkt eigenlijk precies hetzelfde als de zonnecel in een normaal zonnepaneel alleen valt hij dus veel minder op doordat het verwerkt is in een dakpan.

Voordelen versus nadelen

Zonnedakpannen zijn allereerst zeer voordelig voor mensen die liever geen zonnepanelen op hun dak willen hebben. Deze dakpannen bieden een mooi en gelijkwaardig alternatief. Daarnaast zijn de dakpannen met zonnecel ook zeer geschikt voor eigenaren van monumentale panden. Aan deze panden worden eigenlijk geen vergunning verleent door de gemeente om zonnepanelen te laten plaatsen. De gemeente wil graag het pand onaangetast laten en dat gaat niet met zonnepanelen op het dak. Ook zijn de zonnedakpannen dus zeer geschikt voor huizen met een lastig dak die niet voldoet aan de eisen van de zonnepanelen. Toch moet er wel goed worden nagedacht over zonnedakpannen als alternatief voor zonnepanelen. De dakpannen zijn namelijk wel duurder doordat ze zichzelf pas terug betalen in 15 tot 20 jaar. Ze leveren ook een stuk minder stroom dan normale zonnepanelen doordat een gedeelte van de dakpan niet voorzien kan worden met de zonnecel omdat een andere dakpan hierover heen valt. Doordat de dakpannen direct tegen de woning aan liggen is er ook geen ruimte voor isolatie. De dakpannen kunnen daardoor heel warm worden en hoe warmer de dakpannen, des te minder goed de zonnecel werkt. Het is dus een echt een afweging die gemaakt moet worden.

Gerelateerd

Recent