Wat corona ons leert over het uitgaansleven

Elk weekend tot het gaatje gaan, extreem veel drinken, drugsgebruik, nachten doorhalen en een paar dagen later weer braaf in het klaslokaal verschijnen. Het is helaas een realiteit voor vele jongeren. Niet alleen wordt er steeds heftiger gefeest, doordat er steeds meer mogelijheden komen om dit te doen, de jongeren die elk weekend uitgaan worden ook steeds jonger. Langzaamaan komt er steeds meer besef voor hoe dit fenomeen zich heeft ontwikkeld in de loop der jaren én hoe snel de coronacrisis ons er weer van terug heeft gebracht. Nu festivals, concerten en clubs niet meer open mogen lijkt er een soort switch plaats te vinden in hoe men omgaat met sociale situaties, hoe zij hun tijd het liefst spenderen na een dag digitaal school volgen én digitaal werken. 

Uitgaan wordt gemist

Enerzijds is het onder vrijwel iedereen te zien: uitgaan wordt gemist. En dan bedoelen we uitgaan in de meest brede zin van het woord. Waar velen voorheen enkel genoegen namen met een feestzaal vol vreemden, een ongelimiteerde bar en muziek tot in de late uurtjes, zijn de standaarden nu erg anders ingesteld. Na een jaar lang binnen zitten en je vrienden niet kunnen zien is het geen grasveld op een festival vol vreemden wat we beginnen te missen, maar juist het persoonlijk contact. Het leven met je vrienden voor dagenlang in je tentje, de afterparty bij iemand thuis met eenklein groepje die altijd veel leuker is dan het feestje zelf, de avonden dat je samen niet genoeg energie hebt om écht uit te gaan en je je helemaal klaarmaakt om vervolgens lekker samen op de bank een film te kijken. Wat we het meeste missen is het hebben van mogelijkheden. 

De voor en nadelen

Natuurlijk is het bijzonder om te zien hoe een fenoneem als het uitgaansleven door de coronacris zó snel is verdwenen, en hoe snel bij iedereen de behoefte lijkt te verdwijnen. Toch zijn er ook nog altijd vele mensen die niet kunnen wachten tot ze weer tientallen onbekenden om zich heen hebben staan, met zweet op het voorhoofd, de muziek op zijn hardst en een drankje in de hand. We hopen dat hoewel deze shift in behoeftes jammer is om te zien, de coronacrisis men ook laat inzien wat de gaveren van dergelijke levensstijlen zijn, en dat men beseft dat er in welke tijd dan ook waar nodig een behandeling alcoholverslaving mogelijk is. Wees je bewust van de gevaren, geniet van de mensen die dicht op je staan, en weet dat ook de clubs ooit weer terug zullen keren. 

Gerelateerd

Recent