Wat zijn probiotica en waarom zou ik ze kopen?

Misschien hoorde je er iemand al eens over toen je vertelde dat je last van je maag had. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het in de wandelgangen voorbij hoorde komen en geen idee wat ze er precies mee bedoelden: probiotica. De kans bestaat dat je nog steeds niet weet wat probioticum is en dan kan je ook niet weten waarom je het zou moeten gebruiken. Daarom leggen we in dit blog uit wat het is en wat er goed aan is.

Darmbacteriën

In je darmen leven biljoenen bacteriën. Dit kunnen goede of nuttige bacteriën zijn en nutteloze of schadelijke. Samen vormen deze bacteriën de darmflora. Wanneer deze in evenwicht zijn ben je gezond en hoef je je nergens druk om te maken. De verhouding tussen deze bacteriën kan door verschillende oorzaken veranderen. Als je een bepaalde ziekte oploopt, een bepaalde infectie krijgt of juist als je een ziekte opgelopen hebt en deze bestrijdt met antibiotica. Antibiotica kan namelijk een kwaaltje verhelpen door schadelijke bacteriën te vermoorden, maar in veel gevallen vermoord de antibiotica ook de goede bacteriën. In zo’n geval kunnen er meer slechte dan goede bacteriën terugkomen.

Wanneer je darmflora uit evenwicht is, kan dat nare gevolgen hebben voor je darmen. Zo kan je last van je darmen en van diarree krijgen. Daarnaast kunnen je darmen ook verstopt raken. Dit wordt ook wel obstipatie genoemd. Dit houdt in dat je minder dan drie keer per week naar de wc gaat. Je kunt zelf wel invullen dat dat ook niet helemaal goed is voor je.

De oplossing

Hoe krijg je die darmflora dan weer in evenwicht met elkaar. Het antwoord daarop is: priobioticum. Priobiotica zijn bacteriën die niet afgebroken worden door je maagzuur en daardoor onbeschadigd in je darmen terechtkomen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je darmflora weer in evenwicht komt en je darmklachten geleidelijk afnemen.

Priobiotica kun je in verschillende vormen consumeren. Zo zitten ze in verschillende voeding. Dit zijn voornamelijk gefermenteerde of zuivelproducten. Voorbeelden hiervan zijn brie, zuurkool en yoghurt. Het nadeel van deze producten is dat het grootste deel van de bacteriën in deze producten wel afgebroken worden door je maagzuur. De oplossing hiervoor zijn capsules die probiotica bevatten. Deze kun je op veel verschillende plekken kopen en deze bereiken wel je darmen. Probiotica kopen werkt dus zeker om je darmklachten tegen te gaan. Het advies is wel om de probiotica een aantal weken achtereenvolgend te slikken. Dan weet je zeker dat het effect heeft.

Gerelateerd

Recent