Whiplash, wat is het?

Als je ooit bij een letselschade advocaat Nijmegen hebt gelopen of zelf last hebt gehad van whiplash letselschade weet je natuurlijk wat dit is. Voor veel zal er echter geen lampje gaan branden. Echter is dit juist een van de meest voorkomende letsels die men oploopt bij een aanrijding. Om je hier meer informatie over te verschaffen zullen we hieronder kort stilstaan bij dit onderwerp.

Wat is het?

Makkelijk gezegd is een whiplash de verzamelnaam voor alle letsels aan je nek, veroorzaakt door een ongeluk. We spreken van een klassieke whiplash wanneer iemand in een auto zit en er van achter een andere auto op botst. De personen die in de auto zitten die wordt aangereden zullen eerst snel en hard met hun hoofd naar achter gaan tot de auto tot stilstand komt en hun hoofd krachtig naar voren beweegt. Je nek maakt dan precies dezelfde beweging als een zweepslag. Dit is ook precies waar de naam whiplash van komt, whiplash is namelijk het Engelse woord voor zweepslag.

Wat is er beschadigd

Een whiplash is een heftige en onnatuurlijke beweging van je nek. Het is dan natuurlijk ook niet gek dat er in dit geval dingen beschadigd raken. Wat er precies beschadigd wordt, is echter nog een beetje onduidelijk. Dit komt doordat afwijkingen op deze gebieden moeilijk in beeld te brengen zijn door middel van de huidige technieken. Hierdoor is het echter wel onterecht om te denken dat klachten die komen kijken bij een whiplash psychisch zijn. De meeste mensen denken dat bij een whiplash het ruggenmerg en mogelijk ook de hersenen licht zijn beschadigd. Natuurlijk zijn er ook gewrichtsbanden verrekt of beschadigd. Om deze reden is het goed om te kijken naar de mogelijkheden die hierbij komen kijken.

Symptomen van een whiplash

Omdat je een whiplash niet kunt zien, wordt dit gediagnosticeerd door te kijken naar het soort ongeluk en de spelende klachten. Vaak komt een whiplash voor bij een kop-staartbotsing, dit is dan ook de reden dat een whiplash niet zo snel wordt gediagnosticeerd bij slachtoffers van een ander soort ongeluk. Een klacht die het meest voorkomend is, is een stijve nek. Dit kan uitstralen naar andere plekken, wat leidt tot hoofdpijn, lage rugpijn, duizeligheid, lichtgevoeligheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. Vaak komen deze klachten echter pas boven water na twee weken. Het beveiligingsmechanisme van je lichaam zet je nek namelijk vast na het trauma van het ongeluk. Hierdoor zul je pas later iets van je klachten merken.

Gerelateerd

Recent