Zicht en gehoor

Heb je wel eens last van hoofdpijn? Of ben je af en toe heel vermoeid maar heb je geen idee waar dat aan kan liggen? Misschien is het goed om je ogen en je oren eens na te laten kijken. Wanneer je ogen niet optimaal werken kan het zo zijn dat je oogspieren harder moeten werken dan normaal, hier kan hoofdpijn door ontstaan. Of wat te denken van het gehoor wat misschien niet optimaal is, waardoor je je heel erg moet focussen op al wat er om je heen gebeurt. Dit kan leiden tot vermoeidheid zonder dat je de achterliggende oorzaak zelf door hebt. Gelukkig zijn er professionals die jou kunnen voorzien van advies en hulp.

De opticien

Ook het zicht is een functie die steeds slechter wordt naarmate we ouder worden. De opticien is gespecialiseerd in het zicht van de mens. Door middel van een reeks aan testen en onderzoekjes met verschillende apparatuur kan de opticien precies achterhalen hoe jouw oog in elkaar zit. Zo kan men exact weten welke sterkte er in jouw bril moet komen, maar ook of dat jouw oog misschien niet helemaal rond is en je dus baat hebt bij een bepaalde vorm in het glas waardoor je nog beter ziet. Het leuke aan een bril is dat je allerlei monturen uit kunt kiezen. Al kan het vinden van de juiste af en toe een behoorlijke zoektocht zijn. Je kunt naast een bril uiteindelijk ook kiezen voor lenzen. Lenzen zijn er in harde en zachte varianten. Hierbij is het wel van belang dat je het dragen van de lenzen opbouwt. Je ogen zijn dit niet gewend, en hebben tijd nodig om hieraan te wennen. Wanneer je echter gewend bent aan je lenzen heb je niet door dat er als het ware de hele dag iets in je oog zit!

De audicien

Het gehoor is iets wat vaak achteruitgaat naarmate je ouder wordt. Het is soms lastig te accepteren dat je iets niet meer goed kunt horen, maar als je eenmaal toegeeft en hulp accepteert kan je leven wel weer een stukje makkelijker worden. Zo is een audicien een specialist op het gebied van gehoor. Met apparatuur kan hij of zij onderzoeken of er beperkingen zijn in het gehoor. Mocht dit inderdaad het geval zijn dan kan er een gehoorapparaat worden aangemeten in één of beide oren. Je kunt de gehoorapparaten vaak een tijdje uitproberen om te kijken of je er daadwerkelijk bij gebaat bent. De kans is groot dat de zorgverzekeraar het gehoorapparaat voor u vergoeden.

Gerelateerd

Recent